Zen price (japanske)

Go down

Zen price (japanske)

Postaj  (D)ule on čet svi 28, 2009 9:02 am

Pregovori za dobivanje prenoćišta


Svaki lutajući svećenik može se zadržati u nekom zen-hramu pod uvjetom da izdrži kušnju u obliku rasprave o budizmu s domaćim svećenicima i iz nje izađe kao pobjednik. Bude li, naprotiv, poražen, mora otići.
U jednom hramu u sjevernom dijelu Japana življahu dva subrata redovnika. Stariji od njih bijaše učen , no mlađi je bio prilično glup i imao samo jedno oko.
Naiđe tako jednom zgodom neki lutajući redovnik te zamoli za konak, pozvavši ih, kako nalagahu propisi, na raspravu o uzvišenu nauku. Stariji brat, koji toga dana bijaše izmoren od mnogo naporna učenja, reče mlađemu naka ga ovoga puta zamijeni.
- Idi ti i reci mu da želiš nijemi razgovor - upozori ga.
Tako mladi redovnik i stranac pođoše sjesti u hram. Nije prošlo dugo, a putnik potraži starijega brata te mu priopći:
- Tvoj je mladi brat izvanredno čeljade. Potukao me do nogu.
- Prenesi mi vaš razgovor - reče stariji brat.
- Pa - počne objašnjavati putnik - ja sam, kao prvu stvar, podigao jedan prst, predstavljajući Buddhu, Prosvijetljenog. Na to on podigne dva prsta, što je imalo značiti Buddhu i njegovo učenje. Ja tad podigoh tri prsta, predočujući Buddhu, njegovo učenje i njegove sljedbenike, čiji je život ispunjen potpunim skladom. On mi tad počne mahati stisnutom šakom ispred lica, pokazujući mi kako svo to troje proizlazi iz jednog jedinog čina spoznaje. Time je pobijedio i ja nemam nikakva prava da ovdje ostanem na noćenju.
Tako rekavši, lutalica ode.
- Gdje je onaj? - dotrčavši starijem bratu, upita gnjevno mlađi.
- Čuo sam da si dobio raspravu.
- Figu sam ja dobio. Prebit ću tog tipa.
- Ispričaj mi o čemu ste raspravljali - zamoli ga stariji.
- Do vraga, tek što me ugledao, on je podigao jedan prst, vrijeđajući me aluzijom na moje jedno oko. No kako je stranac, mislio sam kako bi ipak prema njemu morao ostati pristojan, pa sam podigao dva prsta, u znak da mi je drago što on ima dva oka. A onda taj bijedni prostak podigne tri prsta, pokazujući kako nas obojica zajedno imamo samo tri oka. Ja na to izgubih glavu, skočih na noge da ću ga šakom, no ovaj pobježe napolje i tako se stvar okonča.
(D)ule
(D)ule

Male Broj postova : 131
Age : 31
Registration date : 09.02.2009

Korisnički profil

[Vrh] Go down

[Vrh]


 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.